Laboratoriomme tekee salmonellatutkimuksia salmonellavalvontaohjelman mukaisista näytteistä (tuotantoympäristö- ja tuotantoeläinnäytteet, teurastamo- ja leikkaamonäytteet), elintarvikkeista ja eläinten ulosteesta.

Tutkimuksia tehdään mm. elintarvikeyrityksille, maatalousyrittäjille, viranomaisille ja yksityisille ihmisille. 

Hintaesimerkki: Salmonella-analyysi ulosteesta  41,96 e / näyte (sis. laskutuslisän, alv 24 %). Suuriin eriin ja toistuvaan tarpeeseen kannattaa kysyä tarjousta erikseen! 

Näytteenotto

Nauta- ja sikatiloille näytteenotto-ohjeet löytyvät lähetteet ja ohjeet -valikostamme.

Salmonellavalvontaan liittyvät seuraavat Maa- ja metsätalousministeriön asetukset:

MMMa 1037/2013 (kanat ja kalkkunat) >

MMMa 1030/2013 (naudat ja siat) >

MMMa 134/2012 (liha-alan laitokset) >

Näytteiden kuljetus laboratorioon

Eläinten ulostenäytteiden lähetys salmonellatutkimuksiin onnistuu myös postitse, kunhan alla mainitut kohdat on huomioitu. Lähetyksen mukana tulee olla täytetty näytelähete.

Postin oman järjestelmän takia matkapuhelinnumerot ohjaavat paketit numeron haltijoiden kotiosoitteeseen, eikä laboratorioon. Tämän takia jos täytät lähetteeseen puhelinnumeron, käytä laboratorion numeroa 05 544 3300.

MMMa 1030/2013: ”Näytteet on lähetettävä laboratorioon ensisijaisesti näytteenottopäivänä. Jos tämä ei ole mahdollista, näytteet on säilytettävä jäähdytettynä ennen lähettämistä. Näytteet voidaan kuljettaa ympäristön lämpötilassa, kunhan vältetään niiden altistuminen korkeille lämpötiloille (yli 25 °C) ja auringonvalolle".

HUOM: Näytteiden tutkiminen on aloitettava viimeistään neljän päivän sisällä näytteenotosta (ei näytelähetyksiä loppuviikosta, jotta näyte saapuu perille ennen viikonloppua).

 

Ota yhteyttä
Sofia Seittenranta-Vekkeli, mikrobiologi
puh. 044 750 8519
 
Näytteiden vastaanotto
puh. 05 544 3300