Teemme laboratoriossamme trikiinitutkimuksia teurastettujen eläinten lihasta. Trikiinitutkimukset ovat osa Eviran luvanvaraista toimintaamme. Lainsäädännön mukaan myytäväksi tarkoitettu liha on tutkittava trikiinimadon varalta. Myös omaan käyttöön tarkoitettu liha on hyvä tutkia trikiinin varalta, esim. villisian, karhun ja muoiden lihansyöjänisäkkäiden (myös merinisäkkäiden)liha.


Näytteet otetaan tietyistä lihaksista, joita loisen on todettu suosivan.

Villieläimet: Jotta tutkimustulokset olisivat luotettavia, tulee ruhosta ottaa kaksi vähintään 25 g lihasnäytettä etujalasta, kielestä tai palleasta. Näytteitä ei saa pakastaa, mutta niitä voi säilyttää 2-3 viikkoa jääkaappilämpötilassa ennen trikiinitutkimusta.

Trikiinitutkimukset tehdään laboratoriossamme Kouvolassa hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Laboratoriomme on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran elintarvikelain (23/2006) nojalla hyväksymä FINAS-akkreditoitu viranomaislaboratorio, jolla on lupa tehdä trikiininäytteiden viranomaistutkimuksia. Analyysimenetelmämme on asetusten EY N:o 2075/2005 ja 1245/2007 mukainen magneettisekoitinmenetelmä, joka on luotettavin analyysimenetelmä trikiinitutkimusten tekemiseen. Osallistumme säännöllisesti Eviran järjestämiin pätevyyskokeisiin, joilla todennetaan trikiinimenetelmämme luotettavuus.

 
 
Ota yhteyttä
 
Kari Kreander, mikrobiologi
puh. 040 763 7796
 
Näytteiden vastaanotto
puh. 05 544 3300
 
 
Lisätietoa: